söndag 13 februari 2011

Facerape - inget är nytt men vi kan lära oss något

Facerape...ett ord som får oss att tänka till lite extra då ordet i sig är laddat. Även själva företeelsen är också laddad, dvs. det att man går in på någon annans Facebook-konto och göra en uppdatering. Företeelsen är inte ny, detsamma skedde gång på gång när alla nyttjade MSN förr i tiden, beteendet har bara flyttat ut på Facebook samt spridningen av dessa "skämt-uppdateringar" blir idag större. Dagens Nyheter tog upp företeelsen i en artikel i januari och i den kan vi läsa att nästan hälften av alla unga har utsatts för Facerape vid något tillfälle. Givetvis är detta inte roligt och många kan nog känna att man blir rejält lurad såväl som att det känns mycket pinsamt för den som utsatts för Facerape.

Samtidigt kan vi lära oss så mycket av detta. För det första så måste vi påminna oss IGEN, att vi inte skall ta det vi läger på Facebook så allvarligt. Vi skall läsa alla uppdateringar med en stor nypa skepsis och ta de som verkar underliga för kanske ett skämt eller en Facerape-uppdatering

Vi kan också lära oss vikten och nyttan av att faktiskt logga ut från Facebook även när man är hemma och kanske har en vän på besök. Det vi kan utgå från är att många av de Facerape-händelser som uppstår ofta har sin botten i ett skämt eller en rolig idé som sedan landar helt fel för den som utsätts för det. Säkerhet är så tråkigt, jag är den förste att medge det men å andra sidan så är det logiskt att tänka säkert, på samma sätt som vi väljer att inte göra eller säga olika saker i offentliga sammanhang så bör vi fundera över våra digitala manövrar.

Till att börja med kanske en del skulle behöva aktivera säkerhetsinställningarna i Facebook.

För den som inte är helt på det klara över vad en Facerape-uppdatering kan innebära eller se ut kan sajten Facebookrape.se ge en bild av vanliga Facerape-uppdateringar.



http://facebookrape.se/?page_id=2&pid=131

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.