tisdag 22 september 2009

Facebook Lite

Nu finns det möjlighet för dig som inte längre vill ta del av alla "appar" och annat tjafs som bara stökar till det hela. Helt enkelt en avskalad version av Facebook där det viktigaste kommer till uttryck, nämligen kommunikation och inte alla dessa quizzes. Ett problem för oss svenskar bara, man måste ställa om Facebook till Engelsk språk för att det ska funka, sedan är det bara att surfa in på Facebook Lite och får lite lättsmält kommunikation.

Digitalis filosofi

En ny internetgudie som är mycket läsvärd har släppts i Digitalis filosofi. Det är männen bakom bl.a. bloggen Infontology, Simon Winter och Per Johansson, som är författare till boken. Den går att ladda ned från nätet eller beställas via samma sida helt gratis. Har skummat igenom den nu på morgonen men ska ta med mig den som läsning på tåget till Stockholm som går strax. Att sedan skriften är licensierad under Creative Commons gör inte saken sämre (läs mer om detta i inledningen av boken)





Bild: Camilla Laghammar

Creative Commons Erkännande-IckeKommersi-

ell-IngaBearbetningar 2.5

fredag 18 september 2009

Filter på andlig nivå


Nätets framväxt har förfärat och skrämt många, inte sällan har religiösa aktörer känt sig hotade av informationsspridningen. Inget nytt i detta, bokbål och andra mer eller mindre våldsamma metoder för att få oliktänkare att tystna har alltid funnits. Givetvis försöker man även på nätet att skapa tjänster som begränsar utbudet till att passa den religiösa doktrinen. För några år sedan kom den katolska tjänsten Cathoogle-The best way for good Catholics to surf the web vars syfte är att leda den katolske surfaren till "bra" sidor. Idag läser jag om den muslimska motsvarigheten till Cathoogle i ImHalal. Det är ett holländskt företag som driver sidan och fungerar som vilket filter som helst, om ett otillåtet ord dyker upp så kommer en liten varning:

Oops! Your search inquiry has a Haram level of 2 out of 3. This means that the results fetched by ImHalal.com could be haram!


Jag förundras över dessa initiativ och jag förstår definitivt syftet med dem. De är till för att skydda människor till att göra fel, kanske primärt för att de inte skall tänka annorlunda utan hela projektet drivs av en mycket mer svårgriplig dimension...nämligen människan som syndfri (eller syndfull) varelse och uppdraget att skydda människor från det onda samt att stå i god relation med Gud. Det är alltså en markant skillnad mellan en sån här sökmaskin som t.ex. ImHalal och ett filter i min dator som hindrar mig från att se rasistiskt material. Här finns en religiös dimension, vi är relaterar inte bara till andra människor utan även en gudomlig makt. Detta gör det hela mer komplicerat. Vi kan alltid hävda att filter inte är bra...det gör jag ständigt, men om jag inom en religiös uppfattning även anser att min relation med Gud kan bli förstörd på grund av för mycket information så handlar det hela inte längre bara om mig.

Den brännande frågan blir då för de som inte omfattar en sådan religiös uppfattning, är det rätt att styra människors informationssökande? Den andra frågan som direkt relaterar till religionen är...är det möjligt för religiösa rörelser och/eller sekter att fungera som tidigare kombinerat med internet? Ännu tydligare...börjar religionen att bli överflödig i och med internets intåg? Frågorna är intrikata och mycket viktiga att hantera...dock varsamt.

Har just kommit hem från Kreta...joggade upp till toppen av ett berg ovanför bergsbyn Pefki till ett litet kapell...ett kapell som låg högt upp just för att komma närmare Gud. Utsikten och naturen tog andan ur mig samtidigt som teknik och religion möttes i samma ögonblick jag tog fotot med min mobiltelefon.




Kapellet ligger på toppen av berget ovanför byn Pefki

onsdag 9 september 2009

Hur det hela hänger samman

Fick just kännedom om ett intressant projekt där det är möjligt att kunna utröna hur varje nyhet är relaterad till varandra. Vi ser idag att en nyhet fortplantar sig enormt snabbt över världen men frågan är hur dessa nyheter är relaterade till varandra? I News Dot är det möjligt att se hur en nyhet relaterar till andra genom att i en interaktiv karta kunna spåra vilka medier som skriver om ett särskilt ämne eller person. Så kallad strukturerad data kan nyttjas inom en mängd olika områden och det som jag ser som positivt med detta är att nu gäller det att visa orginalitet för att sticka ut i mängden. Att efterlikan är enkelt...att leda är svårare.

Det hela låter komplicerat men studera kartan på News Dot så blir allt mycket tydligare.

onsdag 2 september 2009

2009 Social Network Analysis Report

Tar med visst intresse (men stor förfäran) del av en rapporten 2009 Social Network Analysis Report - Geographic - Demographic and Traffic Data Revealed som visar den demografiska och trafikrelaterade spridning och nyttjandet av olika sociala nätverk. Det som är mest skrämmande i denna rapport är att den afrikanska kontinenten inte alls finns med på vår digitala karta. Västvärlden springer ifrån ännu en gång och flera länders bidrag till dataåldern är att det i somliga fall blivit en soptipp för gamla utrangerade datorer. Om vi skall använda nätet till att göra en skillnad så måste vi definitivt ta itu med detta problem och det är vår uppgift. Inte att berätta hur saker och ting ska gå till men åtminstone ge möjlighet till att skapa förutsättningar till förändring. Detta är det som jag tar mig mig från denna rapport.